Състезателни коне, обири и юмручни схватки – всичко това е ежедневие за един медиатор

Всички знаем, че медиацията е сериозна работа. Въпреки това, докато тържествата по случай 25-та година от началото на дейността ни са спрени, нашите медиатори си спомнят за най-забавните си преживявания през годините. Тук, за ваше удоволствие, е представена компилация от тези, които могат да бъдат публикувани!

Подайте амонячните соли

„Един от най-забавните моменти беше, когато занесох първото предложение на ответника в стаята на ищеца. То така изуми адвоката на ищеца, че той трябваше да легне на пода за известно време.

Здравей, здравей, здравей!

‘Върнах се в заседателната зала след среща с една от страните и открих, че портфейлът, iPad и телефонът ми са откраднати. Съобщих на домакините, престижна лондонска фирма, и беше извикана полиция. Без да знае какво се е случило, другата страна – гостите, които дойдоха по-късно, ме намериха в заседателната зала. Представете си изненадата им, когато влязоха и видяха, че техният доверен брокер е разпитван от две яки ченгета от полицията на Лондонското сити.

Смях в залата

„Имаше английски медиатор, ирландски ищец и френски ответник. След дълъг и тежък ден страните се намираха в рамките на няколко хиляди паунда, но отказваха да се споразумеят по принцип. Изглеждаше, че всичко ще се разпадне, затова свиках обща среща и предложих да си поделят разликата. Ирландският клиент се усмихна и каза: „Добре, но при едно условие – да подпишем сделката в кръчмата, преди тя да приключи.“ Френският адвокат се обърна към клиента си и каза: „Не, не, не! Ако се съгласите на това предложение, никога повече няма да работя за вас“. Настъпи зашеметяваща тишина, която продължи цяла вечност, преди френският адвокат и клиентът му да избухнат в смях и да кажат: „Само се шегуваме! Да, приемаме, очаквахме това и искахме да видим лицата ви“.

Кон наблизо

„Най-смешната ми история? Да бъда блъснат от прекалено дружелюбен състезателен кон по време на посещение на място в спор за правото на преминаване. Все още се налага да бърша от калта земеделските си документи!

За мен двойно, моля

„В деня на изборите през май 2015 г. посредничех на неутрално място, когато около 19:00 ч. се появиха чистачите и ни помолиха да напуснем. Те не обръщаха внимание на молбите ни, така че се наложи да се отбием в местен винен бар. Бяхме близо до сделка и след като се настанихме в новото си място, успяхме да сключим сделката и да сключим споразумението – след това седнахме и гледахме заедно излъчването на изборите сред много веселие и няколко питиета.“

Има ли полза от физическа медиация?

„Адвокатът на ищеца се опита да удари един от представителите на ответника и беше възпрепятстван само от пестеливо защитно движение на водещия медиатор и от мен. Рецепционистите на хотела, които станаха свидетели на разгрома, бяха толкова впечатлени, че настаниха и двама ни за същата цена в апартаменти с джакузи. Само ако имахме време да му се насладим.“

О, неловко!

„Най-забавната медиация беше да видя как две страни, които бяха избухнали една срещу друга в пленарна зала, нямаха друг избор, освен да застанат неловко от двете ми страни на писоара веднага след това.“

Селекция: медиатор Хенриета Джаксън-Стопс